Yemek menüsünü kim belirliyor?

Yemek menüleri ISS İstanbul Merkezde ” okul – öğrenci – çocuk menüsü” çalışan bir birimin kontrolünde, AR-GE direktörlüğü, operasyon sorumluları ve diyetisyen eşliğinde hazırlanır ve adına “master menü” dediğimiz liste her ayın 24.-25. günü okul yönetimimize iletilir. Menü önerisi, ana sınıfları öğretmenlerimiz ve zümre başkanımız, ilkokul müdür yardımcımız ve okul müdürlüğümüz tarafından incelenip gerekli öneri ve düzeltmeler var ise yapılıp ISS merkeze gönderilir. Merkez, aylık yemek talimatını okul yönetiminden geldiği şekli ile verir ve her ayın ilk günü okul ağ sayfamızda mönümüz yayınlanır.

Menü hazırlanırken okulumuzun firmaya özellikle belirttiği istekler, kısıtlamalar var mı?
  • Evet. Gün içinde dikeyde, sabah kahvaltısı (ana sınıfları), ara beslenme (1. Sınıflar), öğle yemeği (tüm okul), ikindi beslenmesi ve etüt beslenmesi olarak beş farklı zaman diliminde servis yapılmaktadır. Gün boyu bir çocuğun 4 ya da 5 öğün okulda beslenebileceği ihtimaline karşın, günlük tüketilebilecek özellikle şeker, tatlı, karbonhidrat içeren gıda ve hamur ürünleri dikkate alınarak servis çeşitliliği ve miktarları özellikle hesaplanmaktadır.
  • Ayda 4 defadan fazla beyaz et verilmemekte, en az 1 balık ile yine en az 6 defa kırmızı et içerir ürün tüketebilme şartı aranmaktadır.
  • Her hafta en az 1 sebze yemeği – besin değeri kaybedilmeyecek şekli ile pişirilmiş olarak sunulmaktadır.
  • Her ay etüt ya da sabah ara beslenmelerine kuru meyve tabağı , ve her hafta en az bir meyve koyma zorunluluğu vardır.
  • Çocuklarımızın çok sevdiği pizza menüsünde(2 ayda 1) kesinlikle şarküteri; özellikle işlenmiş et ürünleri kullanılmamaktadır. Yine hamburger menüsü olarak verilen (2 ayda 1 defa) içerikte, köfteler mutfakta aşçılar tarafından yoğrulmakta ve hamburger ekmeği ev ekmeği şeklinde fırınımızda pişmektedir.
  • Kızartma ürünü olarak sadece havuç ve karnabahar servis edilmektedir. (2 ayda bir) Çıtır balık %80 pişmiş geldiğinden az yağlı tava kızartması yapılmaktadır. Köfte, baget, pirzola ürünleri tamamen fırında yapılmakta, kızartma yağına girmemektedir.
  • Kutu meyve suyu tüketiminden zorunlu olmadıkça kaçınılıp, beyaz ekmekler arka raflarda tutulup, kepekli, buğday ekmeklerin masalara yerleştirilmesi sağlanmaktadır.
  • Makarna sosları tamamen mutfakta pişirilmekte ve hazır sos asla kullanılmaktadır.
  • Tüm ürünler marka değeri olarak ISS firmasının güvencesi altındadır.
Öğretmen ve personel yemek bölümü ile öğrencilerin yemek bölümü farklı mı?
  • Hayır. İlkokulda öğrencilerimiz yemek saati öncesindeki dersin öğretmeni eşliğinde yemekhaneye geçer, birlikte yemek dağıtım alanından yemeklerini alır, aynı masada yerler. Ana sınıfları ve 1. Sınıfların yemeği masalarına hazırlanır ve hazırlanma saatinde sınıf öğretmenleri çocuklarını masalara yerleştirir; onlarla yemek yerler.
  • Yemekhane genelinde 3 farklı servis bankosu vardır ve hepsi benmari olarak çalışır. Her bankoda 2 kişi çalışır. Bu sayede uzun kuyruklar oluşmasına izin verilmez.
  • Okuldaki tüm yetişkinler (kurucusundan, öğretmen, personel, memur ve misafirine) öğrencilerle aynı alandan aldıkları aynı yemeği yerler.
Öğrenciler ilave yemek alabilir mi?

Evet. Ancak sadece kepçe yemeklerinde. Kişi başı, sayıya göre hazırlanmış ürünlerde – kasede fırın sütlaç, dilim mozaik pasta, yufka kebabı… ve bunlar gibi adetli tüketimlerde birden fazla alınması yemek saatinin sonunda yemeğe gelen öğrencinin hakkını riske atmayı doğurabilmektedir.

Öğrenciler yemek yemezse ne yapıyorsunuz?

Menünün en az iki çeşidini yeme zorunluluğu var. 4 çeşidini de alacak ve bitirecek diye bir zorlama yapmayı uygun bulmuyoruz. Öğretmenleri eşliğinde ve gözetiminde yemek yenildiği için, çocuklarımızın açlık-tokluk durumunu yakın takipte oluyoruz.

Yemekhanede yemek yerine başka bir alternatif var mı?
  • Özellikle yaş büyüdükçe az da olsa bazı çocuklarımızın yemekhaneye geçip, oralarda uzun oturumlu yemeklere rağbet etmediklerini gözlemliyoruz. (Bu konuda ailelerini ikna etmeye çalışan çocuklarımız olsa da bizler kesinlikle 4 çeşit ve sağlıklı olan yemekhane menüsünü öneriyoruz.)
  • Bu öğrencilerimiz öğle arasını, akran odaklı gelişim dönemi özellikleri nedeniyle, arkadaşlarıyla farklı etkinliklerle geçirmek istiyorlar. O nedenle zaman zaman kantinde bulunan ve daha hızlı, hatta ayakta, yürürken ve bahçede gezerken tüketebilecekleri ürünleri almayı tercih edebiliyorlar. Bu yaş grubunun harçlık miktarındaki artış da bu rahatlığı veriyor çocuklarımıza. Oyun oynarken atıştıran öğrenciler diğer ön ergenler için oldukça çekici bir alternatif olarak görünebildiğinden ortaokul öğrencilerimizin bu tip yemek tüketimine yönlenmemeleri adına, biz eğitimciler bazı önlemler de almaya çalışıyoruz.
  • Alternatif olarak evden yemek getirmek isteyen öğrencilerimiz ise, ister yemekhanede, isterlerse kantin alanındaki masa ve bistrolarda , hatta güzel havalarda bahçedeki piknik masalarında yemek yemeyi tercih edebiliyor.
  • Evleri okul çevresinde bulunan bazı orta okul öğrencilerimiz de aile izinleri doğrultusunda öğle tatillerinde evlerinde yemek yiyip, ders saatinde okula dönebiliyorlar.
  • Okula dışarıdan yemek siparişi vermek , telefonla istetmek kesinlikle yasaktır.
  • Yaş büyüdükçe öğrencilerimizin , artan alternatiflerle birlikte velilerimize yemekhanede yemek yeme dışında alternatif isteklerde bulunmasını anlayabiliyoruz ancak çok da uygun bulmadığımızı iletiyoruz.
Çocuğum yemekhanede yemek yemeyen bir kaç arkadaşı olduğunu ve kendisinin de yemeyeceğini söylüyor. Ne yapmalıyım?

Sınıf öğretmeni, rehber öğretmeni ya da müdür yardımcısına durumunuzu aktarın. Size özel çözüm bulalım. Ancak, şunu biliniz ki çocuğunuzun yeme alışkanlığı ve disiplini konusunda karar, tamamen çocuğa bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir.

Obezite kavramının günümüzde bu kadar yoğun konuşulmasından dolayı endişeliyim. Yemeklerin kilo aldırıcı olması ihtimali var mı?

Hayır . En azından önerildiği gibi tüketildiğinde. ISS firması uzmanlığında hazırlanan her menü için günlük kalori miktarları hesaplanmaktadır. Ayrıca yemekhane yetişkin kullanımına bakıldığında, ağırlıklı bayan öğretmenlerden oluşan hizmet alıcıların doğal bir kontrol ve denetim mekanizması oluşturduğu da görülmektedir.

Yemekhanede kullanılan ürünlerin markasını öğrenebilir miyim?

Kırmızı et: NAMET, Beyaz et: BANVİT, İşlenmiş Beyaz et (Nugget, şinitzel) Banvit, Çıtır Balık: PINAR, Ayçiçek Yağı: ORKİDE-YUDUM , Salça : KINGSTOM, Meyve Suyu: PINAR, PİKNİK GRUBU (REÇEL-BAL-TEREYAĞ VB.):PINAR Bakliyat :DERİN, Süt Ürünleri: YÖRÜKOĞLU-SÜTAŞ-YÖRSAN

Kalabalık bir gruba yemek hizmeti verirken yemekleri sıcak tutmak mümkün olabiliyor mu?

Evet. Kesinlikle olmak zorunda. Her ay yapılan denetimlerde de ölçümler ocak üstü ve benmari sıcaklıkları üzerine yapılmaktadır. Son 6 ayın raporlarına bakıldığında sıcaklığın 80–85 derece arası değiştiği tespiti yapılmıştır. Sıcaklığın 60 derecenin altına düşmesi tesise majör hata kodu olarak kaydolmakta ve puan kaybı doğurmaktadır. Bu nedenle, ISS ekibinin sıcaklık takipleri kendi performansları için de son derece önemlidir.

Artan yemeklere ne yapılıyor?

Öğrencilerimizin de artan yemeklerini “artık kovalarına” dökmeleri ile yemekhane görevlisi bir çalışanımız tarafından toplanan artık yemekler, her gün saat 15.00 civarında “sokak hayvanları koruma derneğinden” gelen bir görevliye teslim ediliyor ve semtimizde bulunan vericiler bölgesindeki sokak hayvanlarının beslenmesinde kullanılıyor.

1. Sınıflar neden kahvaltı etmiyor?

1.Sınıflarımız, anasınıfı sonrası artık ilkokul öğrencisi oluyorlar ve Milli Eğitim Bakanlığının günlük, haftalık ders saatleri çizelgesine tabi tutuluyorlar. Kahvaltı saati için ayrılması gereken 1 saatlik süre doğal olarak zorunlu ders saatinden alınmak zorunda olacağından, ders kaybı yaşanmasına sebep oluyor. Ayrıca, bu yaş grubu öğrencimizin evden kahvaltı etmiş olarak çıkması sürecin sağlıklı işlemesi için önemli. Sadece, sabah erken saatlerde dolu dolu bir kahvaltı yapamayacak olmaları ihtimaline karşın, bu yaş grubu öğrencilerimize ilk ders sonrası ara beslenme veriyoruz. Aylık ara beslenme listesi de aylık menü çizelgemizde yer almaktadır.

Okul yönetimi ve ISS merkez birimleri dışında yemek hizmetleri denetim mekanizması var mıdır?

Tabii. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmamızdan dolayı, Kamu Kurumları denetleme süreçlerine de dahil kılınmış bir okuluz. Bu nedenle her yıl Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Merkezleri tarafından habersiz olarak denetime tabii tutulmaktayız. 2013 yılından itibaren de “Beslenme Dostu Okul Programı ” üyesi ve “Beyaz Bayrak” ile ödüllendirilmiş bir okuluz.

Beslenme Dostu Okul Kriterlerini aşağıdaki şekilde karşıyabildiğimize dair raporlar yıl sonunda okulumuza ulaşmaktadır.

Okulumuz;

  • Öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin rutin aralıklarla (yılda 2 kez) yapılıp ve risk grubunda olan öğrencilerin velileri ile görüşmeler/bilgilendirme faaliyetleri yapılarak sağlık kuruluşlarına yönlendirilip yönlendirilmediğine,
  • Okulun “Beyaz Bayrak ” sertifikası bulunup bulunmamasına, (Beyaz Bayrak Sertifikamız vardır.)
  • Okul içinde uygun alanlarda sağlıklı içme suyu olanakları bulunup bulunmamasına,
  • Su deposu var olup olmadığı ve temizliğinin rutin aralıklara yapılıp yapılmadığına,
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin (kızartmalar, gazlı içecekler, kolalı içecekler vb.) satışı, tüketimi yapılıp yapılmadığına,
  • Süt, ayran, yoğurt vb. içecekler ve taze sıkılmış meyve ve sebze suyu satışının, tüketiminin yapılıp yapılmadığına,
  • Tane ile meyve ve sebze satışı, tüketimi yapılıp yapılmadığına,
  • Yemekhane hizmeti satın alınan firmanın (ISS) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izninin bulunup bulunmamasına,
  • Yemekhane hizmetleri yönetim tarafından rutin aralıklarla denetlenip ve gerekli hallerde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden destek alınıp alınmamasına,
  • Menülerin Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı menü modelleri örnek alınarak hazırlanıp hazırlanmadığına,

bakılarak ve bu kriterler çizelgelerine göre değerlendirilmektedir.

Çocuğum çok hassas. Dışarıda yemek yediğinde sık rahatsızlanabiliyor. Okul yemeği konusunda nasıl hissetmem gerek?
  • Bazı velilerimiz çocuğunun gece rahatsızlandığını, midesinin bozulduğunu, bunun okulda yediği yemekten kaynaklanıp, kaynaklanmadığını merak edebiliyor. Hatta bu durum akla gıda zehirlenmelerini de getirebiliyor.
  • Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden veya bakteri miktarından kaynaklanmaktadır. Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler ve ne kadar çok bakteri varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksektir. ISS şirket kuralları tüm bu risk faktörlerini ortadan kaldırıcı proaktif uygulamaları (homojen pişirme yöntemleri, saklama koşulları, etiket bilgi denetimi, kişisel hijyen kuralları gibi..) kurumsal olarak desteklemekte ve bu süreçlere ilişkin gerek ülkemizde gerekse uluslar arası düzeyde ödülleri bulunan bir şirket olmasından dolayı da profesyonel yaklaşımları ile güven sağlamaktadır.
  • Örneğin şirket rutin olarak her gün, okul yönetiminin denetiminde sabah saatlerinde pişen yemekten numune almakta ve özel kaplarında zorunlu olarak 72 saat saklamaktadır. Önleyici ve önlem olarak adlandırılacak bu uygulamada, şimdiye kadar numunelerin incelenmesini gerektiren bir durumla karşılaşılmamıştır.
  • Yeşil sebze ve salata malzemesi olarak kullanılan malzemeler temizlenme sonrası ön yıkamadan geçer, 15 dakika süresince Gıda Sektöründe güvenilir bir marka olan lisanslı, Johnson Diversey marka sebze klor karışımında bekletilir ve çift durulamaya tabii tutulur. Bu uygulama sektörün en güvenilir uygulamasıdır.
Çocuğumda bazı gıdalara karşı hassasiyet var. Okuldan bu konuda nasıl bir destek alabilirim?

Doktor raporu ve/veya önerisi ile öncelikli olarak sınıf öğretmeninize ve müdür yardımcınıza başvurunuz. Öğretmeniniz ve okul hemşiremiz ISS yemek firması tesis müdürü ile yapacağı işbirliği ile çocuğunuzun yiyemeyeceği yemek olduğu günlerde çocuğunuza uygun bir alternatif menüyü kolaylıkla hazırlayabilmektedirler. Mutfağımızda acil ve öngörülemeyecek durumlar için her zaman ilave ve alternatif yemeklerin hazırlanmasını sağlayacak ürünler bulunmaktadır. Sabah 8:00 akşam 18:00 zaman aralığında mutfak aktif kullanıma hazır olacağından her türlü yemek pişirilebilmekte, servis yapılabilmektedir. Hatta özel günlerde, geleneksel gün etkinlikleri esnasında velilerimiz ve misafirlerimiz için hazırlanan açık büfe kahvaltılar, kokteyller , geziye, maça giden çocuklarımız için hazırlanan özel kumanyalar da okulumuz mutfağında , ISS tarafından hazırlanmaktadır. Bu uygulama da göstermektedir ki okulumuzda gruba/kişiye özel yiyecek seçenekleri uygulaması rahatlıkla yapılmaktadır.

M aya Okulları, eğitim öğretim süreçlerine direkt ya da dolaylı etki eden destek süreçlerinden biri olan Yemek – Catering Hizmetini uluslararası bir şirket olan ISS Firmasından almaktadır. Yemeklerin piştiği mutfak ve yemekhane alanına ilişkin ,”Temizlik ve Hijyen , Güvenlik- Gıda Güvenliği , Destek Hizmetleri ve Tesis Yönetimi Hizmetleri” gibi diğer hizmetleri de aynı firmadan almaktayız. 1901 yılından beri varolan uluslararası bir şirket olması açısından, çalıştığımız yemek şirketi kurumsal süreçleri, entegre hizmetleri ve uluslar arası sektör standardına bağlı çözüm ortaklığı nedeniyle seçilmiş ve okulumuzun güçlü destek hizmet alanlarından birini oluşturması üzere tercih edilmiştir. Tüm yemek hizmetlerinin okulumuz bünyesinde yürütülüyor olmasından da kaynaklanan bir ayrıcalıktan dolayı, yemek alanında çok sayıda personel, kadrolu, ISS eğitimli ve sertifikalı olmak üzere tam zamanlı olarak okulumuzda çalışmaktadır. Bu nedenle, okulumuz çalışanları gibi okulumuzun performans değerlendirme ve geliştirme uygulamasına tabi tutulmaktadırlar. Ayrıca bir yetkili de ISS Firma temsilcisi olarak tam zamanlı Maya Okullarında görev yapmaktadır. ISS İstanbul–Merkez ekibi haber vermeksizin, belirli aralıklarla okulumuzu ziyaret etmekte, 12 kişiden kurulu olan denetim ekibinden bir yetkili denetleme çalışması için bir gününü Maya Okullarında geçirmektedir. Yine her yıl en az bir kere İstanbul merkezden gelen bir ekip yemekhaneyi kullanan tüm öğrenci, öğretmen, memur, hizmetli ve diğer çalışanlarımıza yemek saatinde anket uygulaması yapmakta, sonuçları ve aksiyon planlarını da yönetimimizle paylaşmaktadır.

SIK SORULAN SORULAR ve CEVAPLARI